potřebujete poradit? - jsme tady

Cyclope Employee Surveillance Solution v nové verzi 6.x

7.12.2011

Představujeme novou verzi software pro monitorování činnosti zaměstnanců - Cyclope Employee Surveillance Solution verze 6.

Cyclope logo

Většina uživatelů programu pro sledování práce zaměstnanců na počítači Cyclope Employee Surveillance Solution (CESS) již nějakou dobu očekávala příchod dlouho slibované, zcela přepracované verze 6. Ta se před pár týdny konečně přehoupla z fáze dlouhého betatestu do ostré verze. Ti, kteří se zúčastnili betatestu, již mají určitě hlubší seznámení za sebou. Pro uživatele, kteří si nechtěli dělat starosti a raději počkali na příchod ostré verze přinášíme informace o nové verzi - hlavně o použitých technologiích, instalaci a samozřejmě také o přechodu ze starší verze.

Nová verze zcela opustila microsoftí technologie a koncepčně se přeorientovala na volně dostupné technologie, které znají zejména správci a uživatelé operačních systémů Linux. Program samotný je napsán v prostředí PHP (oproti starším verzím psaným v ASP) a data ukládá do databáze MySQL. Grafická část aplikace běží na webovém serveru Apache. Použité technologie MySQL i Apache jsou samozřejmě "windowsí klony", kompletní portování systému do linuxového prostředí je plánováno na rok 2012.

Co se týče novinek a úprav, nezůstal v nové verzi kámen na kameni. Nové technologie s sebou přinesly zcela přepracované grafické rozhraní webové aplikace CESS, které je jednodušší a přehlednější. Změny se dotkly také vytváření automatických reportů zasílaných emailem - systém umožňuje vytvořit řadu reportů, které následně zašle nastaveným uživatelům emailem. Není tedy problém například posílat šéfovi jednoduchý souhrnný report například jednou týdně či měsíčně.

Hned ze začátku se musíme zmínit o novém způsobu zadávání licence. Při prvním přihlášení do systému se jako první objeví formulář pro zadání licenčních informací, kde je potřeba zadat informace o firmě na základě kterých je vygenerováno ID instalace. Po vyplnění informací se aktivuje testovací verze, která může monitorovat až 30 počítačů po dobu 15 dnů. Jakmile testovací verze vyprší, dostanete se po přihlášení pouze na stránku s licenčním formulářem, do kterého zadáte licenční klíč, který obdržíte emailem. Z tohoto postupu plyne, že licenci od nás dostanete až po aktivaci testovací verze a po zaslání informací, které jste do formuláře zadali. Teprve na základě toho můžeme vygenerovat a zaslat licenční klíč. A mimochodem - údaje do licenčního formuláře doporučujeme zadávat bez diakritiky, předejde se tím možným nedorozuměnním a chybám, které plynou z použití české diakritiky v "mezinárodním prostředí".

Za zmínku stojí i nově implementované funkce, které nás potěšily. V prvé řadě je to možnost automatické aktualizace CESS - jakmile vás systém v administračním webu upozorní na novou verzi, stačí přejít do části Administrace / Aktualizace a odtud jednoduše spustit aktualizaci. Samozřejmostí je i odebrání aktualizace - systém se dokáže sám vrátit do "předchozí verze", což oceníte v případě problémů. Mezi vítané novinky patří i funkce Inventář software, kde lze jednoduše získat přehled o tom, které aplikace se ve firme využívají.

Také instalační balík doznal podstatných změn - díky integrovaným instalačkám MySQL a Apache se poněkud nafouknul (cca 90MB) a je napsán tak, že uživatel nemusí vůbec nic konfigurovat a nastavovat. Instalační skripty provedou celou instalaci automaticky, zprovozní databázové prostředí a vytvoří prázdnou databázi. Totéž platí i o webovém serveru Apache - prostě nainstalujete a fungujete :) Určité úpravy byly provedeny i v klientských částích systému, které jsou kompletně přepsány a oceňujeme zejména zjednodušení instalace klientů (jsou k dispozici pouze 2 verze - pro ruční instalaci a pro spouštění ze sítě. Oba klienti již umí ukládat data na počítači, na kterém jsou nainstalováni pro případ, že je CESS server z jakéhokoliv důvodu nedostupný až do doby, kdy se jim server znovu "zviditelní". Nedochází tedy ke ztrátě dat v době, kdy má CESS server výpadek. Administrátor se ani nemusí složitě rozhodovat, který typ ručního klienta bude instalovat - je k dispozici pouze jeden (stará verze měla ruční klienty celkem 4), který funguje na všech podporovaných operačních systémech Windows.

Klienti se serverem komunikují na portu 7879, stejně jako v předchozích verzích; novinkou ale je to, že tento port je společný i pro webové rozhraní aplikace. Došlo tak ke zjednodušení komunikačního protokolu a po otevření portu ve firewallu je zajištěn provoz celého systému (klienti se serverem komunikují prostřednictvím HTTP protokolu).

Součástí instalace nové verze CESS je samozřejmě i instalace nových klientů na monitorované počítače. Pokud používáte spouštění klientů ze serveru pomocí loginskriptu, stačí přihlašovací skript upravit a spustit novou verzi automaticky. V případě ručně instalovaných klientů se doporučuje nejprve odebrat staré klienty pak nainstalovat klienty nové.

Až dosud jsme Cyclopa jen chválili - a teď je čas obrátit a trošku si zakritizovat. Za značnou nepříjemnost považujeme, že není možné po přechodu na novou verzi importovat data ze staré verze. Důvod této nepříjemnosti je jednoduchý - díky zcela novému systému ukládání dat není možná jednoduchá konverze starých dat do nového databázového prostředí. Podle našeho názoru je to ale nedostatek, který výrobce mohl při troše snahy vyřešit a napsat jednoduchý importovací nástroj - což je bohužel pouze jen náš názor a o podobném nástroji se prozatím nemluví. Druhou nepříjemností je "nesnášenlivost" verzí, takže není možné provozovat nový CESS v6 na stejném počítači, na kterém je nainstalován starší CESS v5. Důvod je jednoduchý - oba systémy používají stejný port pro komunikaci, ale jiný protokol, takže by se "mezi sebou porvaly". Existuje zde sice možnost nastavení portů a posunutí starého systému jinam, ale výrobce tuto možnost nedoporučuje. Jednoduše řečeno máte celkem 2 možnosti - buď staré data nepotřebujete a pak prostě odinstalujete starší verzi, nainstalujete novou a vesele pokračujete v novém kabátě. V opačném případě je vaše druhá možnost nainstalovat serverovou část nového CESS na jiný počítač a provozovat novou verzi CESS nezávisle na verzi staré.

Pro ty, kdo si chtějí novou verzi nejprve osahat bez nutnosti instalace jsme připravili online demo, ve kterém si všichni mohou vyzkoušet v podstatě všechny funkce CESS bez omezení. Instalační soubory verze 6 jsou po krátké registraci dostupné na webu Cyclope.Series.cz. Na této stránce jsou k dispozici i dva potřebné technické dokumenty - stručný popis instalace CESS v6 a samozřejmě také podrobný uživatelský manuál (oba dokumenty v češtině). Pokud při instalaci či provozu CESS v6 narazíte na jakékoliv problémy, jsme připraveni vám pomoci - stačí zaslat dotaz emailem na adresu podpora@amenit.cz nebo zavolat na telefonní číslo 556 706 203.

Cena:    0 Kč
Něco navíc
máme pro Vás dárek

SPOKOJENÍ ZÁKAZNÍCI

Musím se přiznat, že s tak ochotným a hlavně trpělivým operátorem jsem se už dlouho nesetkal.

Patří mu proto srdečný dík! Domnívám se, že tento neobvyklý přístup operátora k zákazníkovi si zaslouží i zveřejnění


Rudolf Wonka, Litoměřice

#1

Protože jsem laik a nerozumím antivirovým programů velmi si cením s jakou jednoduchostí a elegantností mně dovedla technická podpora předat potřebné informace tak, abych jim porozuměl.

Protože si takového jednání velmi cením, považuji za vhodné poděkovat také Vám za dobře vybraný a proškolený personál.


Roman Jakubík

#2

Chci vám poděkovat
za profesionalitu a za pomoc při instalaci antiviru do počítače.

Moc vám děkuji a zůstáváme nadále vašimi klienty.


Ludmila Ferencová

#3

Moc děkuji za pomoc, už to funguje podle mých představ.

Udělali jste mi radost, že se na vaši podporu mohu spolehnout, to vždy potěší.
Ještě jednou díky a hezký den.


Ivana Stinková
Mělník

#4

Děkuji za odpověď
hned to zkusím.
Pěkné vánoce. Strašně jste mě překvapili rychlou odpovědí.


Dagmar Niklová
Olomučany u Blanska

#5

Dík za pomoc

Konečně jsem KIS nainstaloval. Musím konstatovat, že by se mi to nepodařilo bez vaší pomoci.
Takže ještě jednou díky a hodně zdaru.


Milan Selucký

#6

Dobrý den,

ráda bych Vaším prostřednictvím poděkovala p. Martinovi, který se mi po 2 dny trpělivě věnoval při nastavení antivirového programu.

Je vidět, že umí pracovat nejenom s anti-virem, ale i anti-talentem na PC.

Předejte prosím toto poděkování i jemu nadřízenému pracovníkovi!!


Irena Procházková
MŠ Mezi Domy, Praha

#7

Díky Vašim nástrojům na čištění jsem si mohl vyčistit PC, neboť se neustále zpomaloval a výsledek je pro mne překvapující. Jsem sice laik, ale věřím, že to využívají i odborníci. Děkuji za veškerou tech. pomoc.


Bělík Josef
Praha

#8


Doporučujeme
Eset Nod32 Antivirus, Eset Smart Security Premium, Eset Internet Security

získejte plnou verzi antivirového programu zdarma

Odkazy
Igiho stránka o virech: www.viry.cz

Cílem serveru HOAX.cz je informovat uživatele o šíření poplašných, nebezpečných a zbytečných řetězových zpráv, se kterými se denně setkává a které ohrožují běžné používání internetu.

diallix.net
Vaše řešení kybernetické bezpečnosti - Norton 360
Verze Shop-NET: 2.14.9.25

Možnosti platby:

- převodem na účet
- platební kartou
- dobírkou

VISA Maestro VISA Electron MasterCard

Možnosti dodání:

- elektronické licence - zdarma
- dárky k objednávce - zdarma